Eau de wat ?


download

Parfum. Het kleine detail dat je look helemaal af kan maken. Een zware geur voor tijdens het uitgaan en een lichte geur overdag. Je kan er eindeloos mee variëren en keuzes maken wordt soms
bizar moeilijk. Maar als je dan die ene perfecte geur hebt gevonden sta je nog voor één dilemma. Eau de parfum, eau de toilette, à parfum,… ? Welke moet je nu kiezen bij welke gelegenheid.

Je hebt het vast al eens op je flacon of doosje gelezen, eau de. Maar wat betekenen die woorden allemaal en waarom is er zo veel verschil in keuze. Ik leg het jullie allemaal uit.

à Parfum (P) 20-40%

De meest dure vorm van een luchtje dat je kan kopen. Het is zeer kostbaar en vaak ook aangeduid onder de naam elixer of extract. Een paar druppels is genoeg om de geur de hele dag te dragen.

 

à Eau de parfum (EDP) 10-20%

Minder kostbaar, maar wel sterk van concentratie. Met twee à drie sprays blijf je de geur de gehele dag goed ruiken.

collection-christian-dior-parfum

à Eau de toilette (EDT) 5-10%

Oorspronkelijk bedoeld als body splash maar is inmiddels een bekend als een geurtje. Deze vervliegt sneller, dus voor een geur dat de hele dag blijft hangen moet je de combinatie van een bodylotion van de geur gebruiken. Of je neemt je flacon gewoon mee om af en toe wat bij te sprayen.

 

à Eau de cologne (EDC) 3-5%

Een luchtige, milde variant op de eau de toilette. Verfrissend voor op warme dagen of voor mensen die van een zeer subtiel geurtje houden.

 

Maar dit is helaas niet het enige dat je ziet staan op de verpakking. Als we eens van dichterbij bekijken waaruit onze geur is opgebouwd spreken we vooral over één term. Noten. Nee niet diegene dat aan de bomen groeien, maar diegene dat zorgen voor de opbouw van je parfum. De opbouw van noten in je parfum is bepalend voor wat je uiteindelijk ruikt. Heel belangrijk is de volgorde waarin de verschillende geuroliën in een bepaald tempo verdampen, van top naar basis. Dat zorgt ervoor dat een geur in het begin anders ruikt dan na een uurtje wachten. Vaak zijn het ook de combinaties van ingrediënten die een geur maken tot wat ze uiteindelijk is. Zo kan een fris parfum wierook bevatten, maar hoef je het niet per se te ruiken.

Topnoot

Dit zorgt voor de eerste indruk van de geur en vervliegt het snelst, dit na ongeveer 20 minuten. Topnoten zijn vaak geuren opgebouwd uit citrus.

 

Hartnoot

Deze  komt pas vrij nadat de topnoot vervlogen is. Vaak zijn het bloemengeuren zoals jasmijn.

 

Basisnoot

Deze noot hecht zich het langst aan je huid en kan tot uren blijven hangen. Muskus of houtsoorten, zoals sandelhout, zijn veel toegepaste voorbeelden van basisnoten.

download (1)

 

Zo nu weten we dat we onze parfum kunnen kiezen op basis van de houdbaarheid op je huid. Ook kunnen we nu pronken met de kennis over noten. Kan je lekker mee uitpakken in de parfumerie haha!

Een vraagje, wat is jou lievelingsgeur ? Eneuh, wat is de houdbaarheid op je huid ?

 

Groetjes,
Daisy

Bron

 

Advertentie

Een gedachte over “Eau de wat ?

Laat hier jou reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s