IDK • SOS verbrand!!!


Tips-voor-een-verbrande-huidBron

Het is niet omdat de zomer ons belgenlandje al lang verlaten heeft dat we niet meer op vakantie gaan. Onlangs ben ik nog naar het zonnige en heerlijk warme Valencia getrokken. En ik moet helaas bekennen, ik raakte verbrand, verschrikkelijk verbrand. Hierbij deel ik mijn tips tegen een verbrande huid.

Voorkomen is beter dan genezen 

Je zucht vaak wel eens als je moeder of grootmoeder dit tegen je zegt, maar ze hebben gewoon gelijk. Bezint eer ge begint (buitenkomt) en smeer voldoende. De zon verliest wel wat kracht naarmate het jaar ten einde loopt, maar desondanks kan je nog lelijk verbranden. Smeer dus voldoende spf zodat je niet te maken krijgt met een pijnlijke, rode en gloeiende huid. Ben je niet zeker over welke factor je nodig hebt? Ga gerust langs bij de apotheek, zij kunnen je een spf aanraden naargelang jou huidtype en bestemming.

 

Smeren, smeren en nog eens smeren

Ben je wat te zuinig met de zonnebrandcrème geweest? Haal de schade dan in om nu dan goed en veel te smeren. Gebruik het liefst een after-sun die snel intrekt en je huid goed verkoelt. Zonnebrand veranderd beetje bij beetje het DNA in je huidcellen, aardoor deze mutaties in het ergste geval kunnen uitgroeien tot schadelijke melanomen. After-sun bevat antioxidanten dat het mutatie proces in het DNA van je cellen verzacht. Heb je geen after-sun bij dan kan je zeker ook bodylotion, yoghurt, aloë-vera sap of koude komkommerschijfjes gebruiken.

 

Hydrateren is de boodschap

Als je verbrand, verliest je huid heel veel vocht. Dit zal je vast en zeker al eens gemerkt hebben dat je huid dan extra gespannen en trekkerig aanvoelt. Het is daarom van groot belang om goed te blijven drinken zeker ook als je een zonneslag moest hebben van dat dagje strand. Idealiter is het natuurlijk altijd het beste om water te drinken, zeker 1,5liter per dag. Maar nu kan je eventueel een flesje sportdrank achterover gooien. Door het zweten mis je nu veel belangrijke voedingsstoffen zoals ionen en mineralen. Sportdrank vult deze bij en houdt het lichaam daardoor ook langer gehydrateerd.

9fd6331ca3d75153a08ca2e1186bbf71ba18b0e098504e8f6aa363e4238d5609Bron

Pas je kledij aan

Je kan het gewoon niet ontkennen, een verbrande huid doet gewoon pijn. Geef jezelf en je huid daarom een adempauze en draag luchtige losse kledij. Alle kledij dat strak zit of schuurt gaat je huid alleen maar meer irriteren en zorgen voor pijn en ongemak. Haal die dromerige zwier jurken maar uit je kast, een bad ass zonnebril op je neus en flaneer als een diva 😉

 

Zoek de schaduw op

Dit gaan jullie vast minder graag horen. Maar een huid die aangetast is door de zon kan je best even rust gunnen door een dagje of 2 in de schaduw door te brengen. Is dit geen mogelijkheid door dat je bv een trektocht ergens doet, pas zoals boven gemeld je kledij aan. Draag een los luchtig shirtje, een hoed, neem eventueel een parasol mee. Je kan hier creatief genoeg mee zijn. Maar vergeet zeker je verbrande delen niet extra in te smeren, anders heb je risico dat je eindigt met vochtblaasjes en eventuele littekens. Ik ken er alles van en geloof me dit wil je niet.

 

Neem eens een vitamine kuurtje

Pillen gaan er niet voor zorgen dat je op magische wijze nooit meer verbrand ene r meteen uitziet als een beach babe. Zelf neem ik elk voorjaar vitamines om mijn huid voor te bereiden op de zon. Ik heb namelijk zonneallergie en probeer er alles aan te doen zodat ik ook eens ongestoord een dagje in de zon kan doorbrengen. Je kan gewoon bij de apotheek een kuurtje vragen voor je huid en deze mensen gaan je met plezier helpen. Ik ben zelf geen fan van drogisterij tabletten, maar dat is een keuze die je zelf maakt. Ook bepaalde groenten zijn zeer goed voor je huid, denk maar aan tomaten (lycopeen) of wortels (bèta carroteen).

 

Hopelijk kunnen deze tips je soelaas brengen als je toch een keertje verbrand raakt. En denk eraan, de zon is in de herfst/wintermaanden niet zo sterk meer, maar een spf op je snoet doet je huid zeker en vast goed 😉

 

Groetjes,
Daisy

Advertentie

Laat hier jou reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s