Ontken het maar niet. We doen niets liever dan onszelf verwennen en insmeren met heerlijk ruikende goedjes om een zacht velletje te bekomen. Hoe zachter ze aanvoelen en hoe feller ze ruiken hoe liever we het hebben. En vlak voor we de deur uitgaan nog vlug even wat lippenstift en een glansje sprayen in je haar. Het is een heuse routine. Om dieper in te gaan op deze verrukkelijk verwennende spullen zou ik het vandaag met jullie willen hebben over siliconen.
Om het even kort samen te vatten : een silicone is een synthetische stof die oneindige toepassingen heeft. Je vindt ze in je conditioner maar evengoed in het spul waarmee je tochtgaten opvult in huis. En het ergste is, ze zijn zo goed als hetzelfde.
Als we een silicone, in dit geval het populaire en meest gekende cyclopentasiloxane van dichterbij bekijken ziet we dat deze opgesteld is uit polymeren van Si en O. Dit zijn kleine fragmenten van Silicium en Zuurstof, die zorgen voor het typische karakter van siliconen. Door de volgorde, aantal of plaats aan te passen kun je zo oneindig aantal siliconen maken. Zo zorgt de verhouding Si en O moleculen ervoor dat een silicone niet water oplosbaar, wel water oplosbaar of vluchtig is.
Zoals je al wel wist is een silicone zeer geliefd in cosmetica. Zo zorgt het voor een mooi glanzend laagje rondom je haar, het sluit je huid niet af en er is nooit bewezen dat een silicone puistjes verergert. Als je hieraan allergisch bent kan het zulke reacties uitlokken maar anders is deze kans zeer nihil. Het enige grote nadeel is dat bepaalde siliconen niet oplossen in water en enkel te verwijderen zijn met harde sulfaten. Dit is zeer uitdrogend voor je haar en huid.
Nog andere voordelen van siliconen zijn, welke dan het meest geliefd zijn bij fabrikanten, zijn dat siliconen slecht warmte geleiden, ze zijn niet of nauwelijks giftig, ze zijn bestand tegen UV straling en kunnen extreme temperaturen zeer goed verdragen. Het lijkt haast de wonderstof van elke fabrikant.
Als je op de achterkant van een product op de ingrediënten lijst gaat kijken vindt je een assortiment aan verschrikkelijke namen die je haren doen krullen. Maar vanwege deze handige tip kan je snel en accuraat nagaan of er siliconen in een product zitten. Eindigt de naam van een stof op -CONE of -XANE, dan heb je te maken met een silicone. Handig trucje als je deze speciaal wil vermijden. Maar niet elke silicone heeft deze uitgang, daarom heb ik onderstaand lijstje gemaakt.
Hieronder vindt u een lijstje van siliconen welke wateroplosbaar zijn en welke niet :
Waterproof siliconen Oplosbare siliconen
Cetearyl Methicone PEG Dimeticone Copolyol
Cetyl Dimeticone PEG Hydrolyzed Wheat Protein
Cyclomethicone PEG Hydropropyl Polysiloxane
Cyclopentasiloxane PEG Lauryl Methicone Copolyol
Dimethicone
Stearyl Dimeticone
Stearoxy Dimeticone
Amodimeticone
Trideceth-12
Cetrimoniumchloride
Trimethylsilylamodium
Ook heb ik het voor jullie gemakkelijk gemaakt door op te zoeken welke merken vrij zijn van siliconen en welke niet :
Merken zonder siliconen merken met siliconen
Rainpharma L’oreal (Proffesional)
Alverde Syoss
Burt’s Bees Nivea
Petal Fresh Dove
JYB
*Hierbij wijs ik geen enkel merk met de vinger na. Ik verkondig alleen welke merken gebruik maken van siliconen en welke niet. Hierbij spreek ik over geen enkel merk een goed of kwaad label uit, het is lauter ter indicatie voor mensen die graag siliconen vrije producten wensen.
Let jij bewust op siliconen als je een product koopt ?
Groetjes,
Daisy