IDK • Suiker


images

Suiker wordt vaak toegevoegd aan dranken en voedingsmiddelen want een zoete smaak vindt bijna iedereen lekker. Vooral in frisdrank zit een aardige hoeveelheid suiker. Daarnaast leveren zoete tussendoortjes en bijvoorbeeld ingeblikt fruit ook veel suiker, maar ook veel sauzen zijn gezoet. Als je wil minderen met het gebruiken van suiker is het goed hierop te letten en vooral ook de etiketten op de voedingsmiddelen te lezen. Als je zelf graag taarten bakt kan je minder suiker in het beslag doen en zo je recepten aanpassen. Je zoete dranken vervangen door af en toe water te drinken helpt ook. De manieren om te minderen zijn voor ieder anders dus kies een manier die past bij jou.

Frisdrank

Drankjes die gezoet zijn zoals blikjes of flessen frisdrank voorzien je supersnel van suiker omdat de vloeibare vorm van suiker rechtstreeks opgenomen wordt door het bloed. Behalve frisdrank leveren ook dranken als vruchtensappen en gezoete ijsthee een hoop suiker. Onderschat ook de sportdranken en smoothies niet waar ook suiker in zit. Vruchtensappen worden vaak gedronken in plaats van het eten van fruit, zoals sinaasappelsap. Jammer genoeg is hier vaak suiker aan toegevoegd en is het vruchtvlees, wat de voedingsvezels levert, verwijderd. Ook in sportdrankjes zit suiker en bevatten veel calorieën. Om nog maar niet te spreken van de mixdrankjes, bier en andere alcoholische dranken.

Wat kan je beter drinken?
Water is altijd een goede dorstlesser en bevat geen calorieën. Als je niet gewend bent om water te drinken begin dan met één of twee dranken per dag te vervangen door water. Neem een flesje water mee als je de deur uitgaat in de auto of op de fiets. Zo wen je langzaam maar zeker aan het drinken van water. Uiteindelijk wordt het een gewoonte om vaker water te drinken.

Zoete tussendoortjes

Een koekje of een stuk cake bij de koffie. Een donut of een reep chocola als je halverwege de dag trek krijgt. Snoepen tijdens het computeren. Altijd een toetje na het eten. Zoete, lekkere tussendoortjes worden vaak een gewoonte zonder dat je daar erg in hebt. Gewoontes die je ook kan veranderen. Je kan minder snoepen of kleinere porties chocola of van een dessert nemen. Of de zoete tussendoortjes vervangen door gezonde zoals een stuk fruit of snoepgroente zoals snoeptomaatjes of snoeppaprikaatjes en dergelijke.
snoep_zakelijk_menu

Sauzen

In pastasaus, barbecuesaus, tomatenketchup en saladedressings zit aardig wat suiker. Maar ook in sauzen als satésaus en cocktailsaus. Al zou je het niet zo gauw verwachten omdat het meestal hartige sauzen zijn, toch zijn ze vaak gezoet. In een fles ketchup zou wel een klontje of vijfenveertig suiker zitten. Ook mayonaise bevat suiker als is dat veel minder. Gebruik deze sauzen met mate, koop suikervrije sauzen of maak ze zelf. Er zijn veel recepten te vinden om sauzen zoals bijvoorbeeld tomatenketchup, woksaus of worcestersaus te maken met minder of geen suiker of met alternatieven zoals honing.

Ingeblikt fruit

Fruit in blik is meestal gezoet met suiker of siroop. Beter is om fruit in eigen sap of water te eten. Nog beter is het om vers fruit te eten, de suiker in vers fruit (fructose) is, gecombineerd met de voedingsvezels in fruit, veel gezonder dan ingeblikt fruit met toegevoegd suiker.

Etiketten lezen

Voedseletiketten lezen is heel belangrijk. Dit moet je eigenlijk altijd doen als je minder suiker wil gaan gebruiken. Maar ook als je wil weten wat er in de voeding zit die je koopt en de hoeveelheden van bepaalde ingrediënten zoals suiker, vet en zout. Omdat er in de loop der tijd steeds meer suiker toegevoegd is aan levensmiddelen kan het vergelijken van de etiketten best een verschil maken.
Vruchtensap_crop650x505

Recepten

Als je graag bakt is het een idee om minder suiker te gebruiken in je recepten en dit langzaam aan te doen. Bijvoorbeeld eerst tien procent minder, daarna twintig procent, dan dertig enzovoorts, totdat je vindt dat het nog goed smaakt met minder suiker. Ook met cakes, taarten en andere zoete lekkernijen die je zelf maakt is het een manier om door langzaam minder suiker te gebruiken de suikerzoete smaak af te wennen.

Voor ieder anders

Niet iedereen reageert hetzelfde op het minderen van suiker. Sommige mensen vinden het lastig om te minderen omdat ze zo nog steeds gewend blijven aan de zoete smaak en dus liever helemaal geen suiker meer gebruiken. Anderen vinden dat geen probleem en gebruiken minder suiker en verwennen zichzelf af en toe met een zoete lekkernij. Ieder moet zelf bepalen wat het beste werkt. Uiteindelijk zal door minder suikergebruik de smaak veranderen en zal erg zoet voedsel niet lekker meer smaken.

 

Groetjes,
Daisy

Bron
Foto
Foto
Foto

Advertentie
Geplaatst in: IDK | Getagd:

Laat hier jou reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s