IDK : Grapefruit


grapefruit26

De grapefruit is een lekkere bittere vrucht met een friszoete bijsmaak. Grapefruit is een rijke bron aan natuurlijke vitamine C. Het is een ideale snack op een warme zomerdag. Wist je dat de grapefruit een kruising is tussen de pompelmoes en de sinaasappel? En dat het preventief werkt tegen tal van vervelende ziekten?

Ontstaansgeschiedenis van grapefruit

De grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en een sinaasappel. Maar waar is de pompelmoes ontstaan? Misschien is dit in het huidige Indonesië gebeurt waar de pompelmoes jeruk bali heet en een knalgroene schil heeft, maar met een gele binnenkant. Aan de andere kant zijn er pompelmoezen zo groot als een voetbal te vinden in Frans Polynesië. Een halve grapefruit is daar genoeg voor 2 glazen drinken. Het lijkt erop dat de pompelmoes in eilanden rond de Stille Oceaan is ontstaan. Overigens is in dit gebied vroeger veel meer landmassa geweest, voordat de zeespiegel steeg met 120 meter. Je leest het goed, 12.000 jaar geleden stond de zeespiegel in de Stille Oceaan 120 meter lager. Lees er hier meer over. Door de lagere zeespiegel kan de pompelmoesboom zich makkelijker hebben verspreid.

Vitaminenkanon

Een grapefruit heeft anderhalf keer meer vitamine C in zich dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). In dit paradijselijke fruit, de Latijnse naam is citrus paradisii, zit naast vitamine C de vitaminen B1, B6 en A. Als belangrijk mineraal zit erkalium in. Ook zit er veel van de supergezonde fytonutriënt lycopeen in. Lycopeen zorgt voor de rood-roze kleur van het vruchtvlees. Lycopeen is een belangrijke stof die meehelpt in de bestrijding van kankertumoren. Lycopeen herstelt schade aan cellen welke veroorzaakt worden door vrije radicalen.

108260953

Pectine zorgt voor gezond hart en bloedvatenstelsel

De grapefruit bevat pectine. Dit fytonutriënt werkt als natuurlijke cholesterolverlager. Pectine helpt ook mee om aderverkalking te voorkomen. Het is een antioxidant wat de vorming van geoxideerde cholesterolafzettingen aan bloedvatwanden voorkomt. Op deze manier is de kans kleiner dat er bloedklonters kunnen ontstaan. De kans op een hartinfarct en andere hart- en vaatziekten wordt op deze manier verlaagd.

Grapefruit als basis voor fruitdrank

Dit fruit werd vroeger vaak met suiker gegeten. In plaats daarvan kun je het combineren met zoet fruit zoals mandarijn of mango. Het bittere en het zoete gaan prima samen. In een fruitsalade is de grapefruit een goede keus. Hij maakt de salade gevarieerd van smaak. Deze vrucht is heerlijk als je hem uitperst. Grapefruitsap is een superfrisse dorstlesser. Voeg ook eens wat verschillende citrusvruchten bijeen voor een frisse citrusdrank. Een perssinaasappel, grapefruit, citroen en limoen laten zich prima combineren. Als het té sterk smaakt kun je er ook water of suikerwater bij doen. Je kunt een liter warm water maken zodat rietsuiker er goed in smelt. Vervolgens doe je er ijsblokjes bij en je hebt een heerlijke zelfgemaakte, subliem smakende fruitdrank. Lees hier een artikel over het zelf maken van ijsthee.

Bitterzoet fruit tegen kanker

Naringenine is een flavonoïde dat in grapefruit zit. Het helpt om het beschadigde DNA in lichaamscellen te repareren. Als er teveel DNA-schade is, ontstaat er een grote kans op de vorming van kankertumoren. Door de fytonutriënt naringenine heeft de bitterste onder de citrusvruchten een kankervoorkomende werking. Daarnaast is ook lycopeen een sterke kankervoorkomende antioxidant dat de schade die vrije radicalen aanrichten tegen gaat. Voorts zit de lichtrode, bitterzoete vrucht bomvol met vitamine C, wat eveneens een antioxidantwerking heeft tegen kanker. Wie de kans op het verkrijgen van deze verschrikkelijke ziekte aanzienlijk wilt verkleinen, doet er goed aan regelmatig een grapefruit te eten.

grapefruit-graphic

Lijst van ziekten waartegen grapefruit helpt

Behalve de geneeskrachtige werking tegen bovenstaande ziekten het de grapefruit een preventieve werking op tal van ziekten. Het immuunsysteem krijgt een boost wanneer je grapefruit eet, daarom kunnen veel ziektes geweerd worden. Bij uitstek helpt dit citrusfuit tegen de volgende ziekten:

 • Verkoudheid,
 • Astma,
 • Reumatoïde artritis,
 • Artrose,
 • Kanker, (met name prostaatkanker en darmkanker)
 • Hartinfarct,
 • Aderverkalking,
 • Nierstenen,

 

Zo we hebben weer een heleboel bijgeleerd over deze lekkere vrucht. Probeer deze vitamine bom eens, ze zijn heel erg lekker. Je kan ze in fruitsalades verwerken of gewoon lekker als ontbijt of tussendoortje met de lepel oplepelen. Tip : Je hebt niet alleen de gekende roze, maar er bestaan ook rode en witte grapefruits !

 

Groetjes,
Daisy

Bron tekst
Bron foto
B
ron foto
B
ron foto

Advertentie

3 gedachtes over “IDK : Grapefruit

 1. Eva V. zegt:

  Heerlijk! Eet er elke dag eentje. Wist je trouwens dat een grapefruit eten op nuchtere maag je honger enorm stilt. Het helpt bij het afvallen en enorm bij cellulitis! Alleen maar voordelen 😉

  Like

 2. Kiss & Make-up zegt:

  Pompelmoes vind ik net iets te bitter van smaak, maar ik vraag me af op grapefruit dan misschien wel iets voor mij is. Nog nooit geprobeerd! Het is in ieder geval wel overduidelijk een superfruit 🙂

  Like

Laat hier jou reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s