Gelezen en goedgekeurd !


1001004010953106

Vandaag heb ik een nieuwe rubriek voor jullie, de gelezen en goedgekeurd. Zelf hou ik heel veel van lezen en probeer het ook zo vaak mogelijk te doen. Tijdens pauze’s op school, op de bus en elke keer als ik was tijd over heb kan je mij wel vinden met mijn neus in een boek.
Een tijdje terug ben ik naar de boekenbeurs geweest en heb daar *na het gelezen te hebben* een geweldig boek gekocht. Ik besloot eens te vertrouwen op de mening van anderen en zoals zovelen nam ik het best verkochte boek van de beurs mee naar huis namelijk ‘De man die naar Auschtitz wilde’ .

Ik kon al meteen raden dat dit een oorlogsverhaal ging zijn, wat ik eigenlijk niet erg vond.  Sterker nog ben ik zeer geboeid door de oorlog, ik weet niet waarom maar al die verhalen, films en docu’s hebben mijn voorkeur. Mede uit groot respect voor diegene uit die tijd.

Ik begon met goede moed aan het boek en het was meteen duidelijk dat het een biografie was van Denis Avey, een veteraan uit de 2de wereldoorlog.

Denis Avey, een jonge Britse soldaat die zich vrijwillig aanmeld om zijn honger naar avontuur te stillen in de grote 2de wereldoorlog. Hij komt terecht bij de grondtroepen, omdat hij het geduld niet had te wachten tot hij bij de luchtmacht kon. Hij voltooid zijn training als soldaat en door zijn goede schutterskwaliteiten, die hij als kind al het geoefend door op het platte land te leven, kreeg hij een titel toegewezen. Tot de dag des oordeels aankwam en hij uitgezonden werd op missie, hij moest de troepen gaan versterken in Noord-Afrika, de woestijn. Maanden lang vocht en verdedigde hij de troepen tegen de Italiaanse tegenpartij, tot op een dag. Door een mislukte verdedigingspoging werd hij als krijgsgevangene gevangen genomen door de sterk oprukkende Duitse vijanden. Hierbij moet hij plots afscheid nemen van zijn goede vriend, die gruwelijk om het leven komt en zelf was hij zwaar gewond en ziek. Ondanks dat hij zich als vreemde en vijand in het andere “team” bevond zorgeden de Duits troepen ervoor dat hij er weer bovenop komt. Toen hij gezond en wel verklaard was werd hij uitgevoerd naar het vaste krijgsgevangenenkamp in Polen.
Al snel komt hij te weten dat de mentaliteit van de bewakers daar heel anders was dan van diegene die hem in de woestijn tot gevangene hadden genomen. Ook het kamp waarin hij terecht kwam verschilde dag en nacht van het gene waarin hij in de woestijn verbleef. Ze sliepen in barakken, kregen maar net genoeg te eten en als overmaat moesten ze helpen met het Duitse imperium verder op te bouwen. Maar hij wist nog niet dat hij daar nog best wel een luxe leven had.
Elke ochtend vanuit de verte hoorde hij geschreeuw, geweerschoten en het gekreun van duizenden schaduwen die ooit mensen waren. Het waren de gevangen genomen joden van Auschwitz 3 Monowitz. Elke dag zag hij mensen vanuit het kamp niet meer wederkeren en trokt zich hun lot persoonlijk aan. Op een dag maakt hij een ruil met een joodse gevangene om van plek te ruilen. Eenmaal hij het concentratiekamp binnen is, is Denis Avey aan ander mens. Geconfronteerd met de gruwelijke werkelijkheid en daden die daar elke dag plaatsvonden. Hij verblijft in het krijgsgevangenen kamp tot de oorlog voorbij is en de grote dodenmars ten strijde werd getrokken. Hij, andere soldaten en de weinige overlevers van Auschwitz vertrokken uit Polen. Op de helse tocht ziet hij nog velen mensen het leven geven maar zelf had hij nog de kracht om te vluchten en hij komt terecht bij de Amerikaans bezetters. Deze helpen hem om weer thuis te raken, waar hij vocht met zijn trauma en pas na 60 jaar weer de moed vond om zijn verhaal te delen met de wereld.
 

Natuurlijk gebeurt er nog veel meer in het boek, maar ik ga niet alles verklappen. Maar is het zeker de moeite waard om te lezen. Ik snap zeer goed dat dit het meest verkochte boek geweest is op de beurs, al meer dan 100.000 exemplaren hebben de toonbank gezien. En ik denk dat het boek nog veel meer mensen geraakt heeft met zijn inhoud.
Het boek schept een duidelijk beeld naar hoe het geweest is en laat ons zien dat de werkelijkheid nog een stuk gruwelijker is dan dat we hem denken te kennen. Binnenin het boek vinden we ook aan aantal pagina’s met foto’s van Denis, zijn familie, zijn vrienden en Auschwitz. Een perfect stukje geschiedenis gebundeld in een aangrijpend veelzeggend verhaal.

Het boek kan je vinden door deze link aan te klikken en kan je bestellen voor €10.

Groetjes,
Daisy

Advertentie

Een gedachte over “Gelezen en goedgekeurd !

  1. Sabine zegt:

    Lijkt me een heel ingrijpend verhaal. Mooie blog heb je erover geschreven. Je daagt me uit om het boek ook eens te lezen. En misschien moet ik dat maar eens gaan doen ook! Dankjewel 🙂 xx Sabine

    Like

Laat hier jou reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s