IDK : Biergist


revogan-pax-biergist-260g-5291

Biergist bevat compleet plantaardig eiwit met alle essentiële aminozuren, is tevens een rijke bron van de vitamines B, slaat mineralen op in een zeer goed opneembare vorm en is bovendien een bron van sterk weerstandsverhogende bèta-1,3-glucanen: biergist heeft inderdaad vele gunstige eigenschappen. Op voorwaarde dat men geen intolerantie vertoont op biergist ofwel van een gezuiverd extract gebruik maakt, kan dit voedingssupplement dan ook op verschillende manieren onze gezondheid bevorderen.

Wat is biergist?

Biergist is de algemene naam voor de producten die verkregen worden door het laten groeien of “gisten” van het eencellig, plantaardig organisme Saccharomyces cerevisiae op een geschikte levensbodem zoals gerstemout, hop of melasse.

Dit organisme vermenigvuldigt zich hierbij heel snel (het verdubbelt in aantal om de twee uur) en slaat hierbij heel wat voedingsstoffen op in een voor de mens zeer goed opneembare vorm.

Wanneer vervolgens de levende cellen vernietigd worden door drogen, blijft een waardevol voedingssupplement over.

De naam “biergist” dankt dit product aan het feit dat men het ondermeer na het brouwen van het bier kan affilteren.

Rijke samenstelling

Omdat Saccharomyces cerevisiae op verschillende voedingsbodems kan worden gekweekt, kan er uiteraard geen uniforme samenstelling van biergist gegeven worden.

Toch kunnen de volgende elementen weerhouden worden qua samenstelling:

 • ongeveer 45 % compleet plantaardig eiwit, dat alle essentiële aminozuren bevat (biergist is één van de weinige complete plantaardige eiwitbronnen naast spirulina, chlorella en soja).
 • rijke bron van vitamines B: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B9 (foliumzuur), B 12 (cyanocobalamine), B15 (pangaamzuur), biotine, PABA (para-amino-benzoëzuur) en inositol. Biergist bevat ongeveer 20 maal zoveel vitamine B1 en vitamine B2 als lever, die ook als een rijke bron van vitaminen B wordt aanzien.
 • rijke bron van mineralen en sporenelementen: vooral kalium en fosfor; ook chroom, ijzer, koper, selenium, zink, magnesium, calcium….. Zeer interessant is het feit dat men kan het gehalte aan een bepaald mineraal kan laten domineren in biergist door het te laten groeien op een met mineralen verrijkte voedingsbodem, waarbij biergist zorgt voor een goed opneembare, organische mineralenvorm.
 • bèta 1,3/1,6-glucanen: bijzondere, voor de mens onverteerbare koolhydraten, die via het lymfesysteem van de darm de immuniteit versterken.
 • door het mineraal chroom en de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur, is biergist een bron van de glucosetolerantiefactor of GTF, een molecule die de werking van insuline ondersteunt
 • enzymen; vnml. diastasen
 • nucleïnezuren: RNA en DNA
 • SRF of Skin Respiratory factor: een niet nader bepaalde substantie, waardoor biergist in cosmetische -, wondverzorgende – en aambeienzalven wordt toegepast

Algemeen gezondheidsbevorderend

Het spreekt vanzelf dat een voedingsbron met compleet eiwit, met een hoge biologische beschikbaarheid van mineralen en sporenelementen en met een hoog gehalte aan vitamines B (die een rol spelen in de energiestofwisseling), bijdraagt tot de algemene gezondheid, de stofwisseling bevordert en de groei ondersteunt. Dit laatste is trouwens aangetoond bij dieren, met tevens een grotere productie van melk, eieren en vet.

Een goed biergistpreparaat kan dus ondermeer van nut zijn:

 • bij zwakte, ouderdomszwakte, vermoeidheid en herstel na ziekte
 • in periodes van verhoogde energiebehoefte en bij fysieke stress
 • bij sporten en zware lichamelijke arbeid
 • bij een vegetarische levenswijze
 • tijdens de groeiperiode
 • tijdens de zwangerschap
 • bij een verminderde eetlust, een zwakke spijsvertering en constipatie

Waarschuwingen

Zuivere biergistextracten zoals seleniumgist en een bèta 1,3/1,6-glucanen-rijk preparaat worden normaal gezien door iedereen goed verdragen. Wanneer het evenwel gaat om biergist zelf, onder de vorm van poeder of tabletten, moeten enkele waarschuwingen in acht genomen worden:

 • begin steeds met lage doses biergist en voer deze geleidelijk op. Want bij te grote doses ineens kunnen voorbijgaande verschijnselen optreden als winderigheid en hoofdpijn.
 • personen die allergisch reageren op biergist en verschijnselen ontwikkelen als jeuk, urticaria (netelroos), huiduitslag of Quincke’s oedeem, onthouden zich!
 • er bestaat de mogelijkheid van intolerantie (“slecht verdragen”) op biergist met als eventuele klachten als indigestie, opgeblazenheid en uitgesproken winderigheid. Deze intolerantie wijst eigenlijk op een zwakke spijsvertering en een uitgeputte darmflora, waarbij biergist precies van nut zou kunnen zijn. Indien men in deze gevallen toch biergist wil gebruiken, moeten kleine doses ingenomen worden en geleidelijk opgevoerd worden
 • personen met veralgemeende candidiasis (Candida-syndroom) onthouden zich, tenzij op voorschrift van een arts of therapeut: omdat er de mogelijkheid bestaat van een zware intolerantie op biergist
 • door het grote gehalte aan fosfor (de “antagonist” van calcium) gebruiken personen met osteoporose beter geen biergist of dient men naast biergist ook een goed vitamine D/vitamine K2/calcium/magnesium-supplement te gebruiken
 • door het hoge gehalte aan eiwitten en nucleïnezuren, is biergist een purinenvormend voedingsmiddel. Bij mensen met een door overmaat aan purinen veroorzaakte aandoening (vooral jicht), kunnen grote doses biergist de aandoening verergeren. Neem in dergelijke gevallen enkel kleine doses biergist en gebruik ondertussen een basisch dieet, rijk aan groenten en fruit.
 • zwangere en zogende vrouwen nemen best enkel biergist op voorschrift van een arts of therapeut. Er bestaan namelijk er geen studies over de veiligheid tijdens de zwangerschap en zogen.
 • biergist niet gebruiken bij de inname van M.A.O–remmers (welbepaalde medicijnen): er is gevaar op een hypertensieve crisis
 • biergist niet gebruiken samen met narcotische analgetica (verdovende pijnstillers)

 

 

Is je interesse gewekt door de verrassende werking van biergist, wel . Biergist tabletjes kan je bv kopen in de kruidvat voor €2,28.

Groetjes,
Daisy

Bron : Tekst
Foto

Advertentie
Geplaatst in: IDK

Laat hier jou reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s