IDK : citroenzuur


866290

Bij IDK of te wel in de kijker bespreken we vandaag citroenzuur. Wil jij graag weten wat het is, hoe het gemaakt wordt en wat het in je badkamer te zoeken heeft lees dan snel verder.

Wat is citroenzuur nu eigenlijk ?

Citroenzuur is zoals de naam zegt zuur gewonnen uit citroenen. Het is een zwak organisch zuur dat verschillende eindbestemmingen heeft. Het wordt gebruikt als onder andere conserveermiddel, in schoonmaak producten, in de voedingsindustrie en ook in cosmetica. Velen onder jullie kennen waarschijnlijk wel fruitzuren, namelijk AHA en BHA, deze zitten vooral in peeling producten en in sommige scrubs. Citroenzuur is in dit geval een BHA, voor de geïnteresseerden onder ons een Bèta Hydroxy Acid. Beiden hebben dezelfde werking, het verschil zit enkel in hun chemische voorstelling.

Citroenzuur werd vroeger vooral gewonnen uit citrusfruit maar tegenwoordig wordt er meer en meer suiker gebruikt in combinatie met bepaalde schimmels om tot dit zuur te komen. Zoals bijvoorbeeld Aspergillus niger.  Wil je meer info over de productie van citroenzuur klik dan op deze link.

Citroenzuur is eigenlijk een zeer simpele stof. Het is gewoon wit, kristallijn en heeft geen geur. Hieronder staat een foto van citroenzuur. Niet zo spectaculair hé.

images

Bron : Foto
Foto

Genoeg theoretische achtergrond, laten we overgaan op het leuke weetjes gedeelte.

  • Peeling. Los in wat water een zeer kleine hoeveelheid zuur op. Drenk een watje onder in de oplossing en breng het aan over je gezicht. Je zou een lichte tinteling moeten voelen. PAS OP het mag NIET branden ! Spoel het na een 5-tal minuten weer van je gezicht. Voila een heerlijke peeling gewoon bij je thuis. Blijf nu wel even uit de zon, en ga je toch smeer je dan extra goed in met SPF.
  • Scrub. Voeg een schepje zuur toe aan je zout/suiker olijfolie scrub. Je huid gaat er veel zachter van worden en voor de mensen met de rode bultjes op armen en benen zal dit de oplossing zijn. Ik spreek uit ervaring.
  • Haar. Als je je blonde lokken wil opfrissen kan je een beetje zuur oplossen in water en je haar ermee nat maken. Even laten zitten en uitspoelen.

ECHTER. Citroenzuur is en blijft een chemisch product welke niet zonder gevaren is. Gebruik je citroenzuur neem volgende regels in acht.

  1. Gebruik niet te veel. Het mag zeker niet branden op je huid. Het is beter een beetje te weinig te nemen dan te veel, je kan je hard verbranden met deze stof dus doseer in zeer kleine beetjes en dan bedoel ik een mespunt op een half glas voor de peeling.
  2. Pas op in de zon. Het zuur neemt het bovenste laagje van je huid weg waardoor die extra kwetsbaar is. Let daar dus mee op en blijf na gebruik best uit de zon.
  3. Pas op men ogen, slijmvliezen en wondjes. Het is zeer irriterend en geen pretje als je in contact komt. Gebeurd het toch, meteen voldoende spoelen en neem contact op met je arts.

Ik wil jullie niet bang maken, maar we willen het graag veilig houden. Citroenzuur is veilig mits je deze regeltjes even in acht houdt.

Citroenzuur is te koop bij de apotheek of op diverse websites zoals bol.com.

Groetjes,
Daisy

Advertentie
Geplaatst in: IDK

Laat hier jou reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s